Το έχεις ακούσει και ξανακούσει. Να πούμε για άλλη μια φορά ότι το Search Engine Optimisation ή αλλιώς η Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης (SEO) είναι μια διαδικασία, ένας συνδυασμός ενεργειών, που κάνει κάποιος ώστε το site του να βγαίνει ψηλά στην κατάταξη των μηχανών αναζήτησης. Μέσα στον καταιγισμό πληροφοριών και των αμέτρητων sites φαίνεται σχεδόν αδύνατο να ξεχωρίσει το δικό σου, ταπεινό site. Κι όμως! Η διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης και αποτελεσματικής ιστοσελίδας και μιας άλλης, αδιάφορης και… χαμένης στη μετάφραση, κρύβεται σε ένα προσεγμένο SEO με επιμονή στη λεπτομέρεια. Πολλοί ασχολούνται με το SEO αλλά για να είναι το site σου άψογο, είναι βασικό να είσαι λίγο ‘ψείρας’ σε όλες τις πτυχές και τα χαρακτηριστικά του site σου. Τώρα λοιπόν το SEO έχει παλιώσει… Πλέον, μιλάμε για holistic SEO, δηλαδή για μια ολιστική προσέγγιση στο SEO ενός site!
Holistic SEO, αγάπη μου!
Εσύ, έχεις ετοιμάσει το site σου κατάλληλα για να αγαπηθεί από το κοινό αλλά και τις μηχανές αναζήτησης; Το ‘ολιστικό SEO’ δεν έχει να κάνει μόνο με τα keywords και το περιεχόμενο της σελίδας σου -το οποίο πρέπει να είναι ξεκάθαρο και όμορφο. Σκέψου λίγο τα παρακάτω για να πάρεις μια ιδέα:
- Είσαι παθιασμένος με το αντικείμενο του site σου;
- Η σελίδα σου είναι ασφαλής για τον επισκέπτη;
- Είναι αρκετά γρήγορη ή κολλάει σε ένα σωρό προβληματάκια;
- Είναι βασικό σου μέλημα να προσφέρεις μια καλή εμπειρία πελάτη (user experience) στην ιστοσελίδα σου;
- Σκέφτεσαι ποια links (άλλες εταιρίες, brands, πρωτοβουλίες, κ.λπ) κάνουν καλό στο brand σου; Προσπαθείς να συνδεθείς με αυτά;
- Ξυπνάς και κοιμάσαι έχοντας στο νου σου πώς θα ακουστείς (και ξανακουστείς) στα social media;
Οι μηχανές αναζήτησης απαιτούν μια εκτενή, ολιστική στρατηγική SEO που να αγγίζει όλες τις πλευρές του site σου: τεχνικά χαρακτηριστικά, ασφάλεια, εμπειρία χρήστη, τι λες, πώς το λες, πόσο σε αγαπούν τα social media, πόσα likes σου κάνουν, πόσες φορές αναπαράγουν το υλικό σου!
Εδώ, συγκέντρωσα μερικά βασικά tips για να μπεις κι εσύ στο νόημα του holistic SEO.
1. Φανταστικό website
Φαντάσου ότι αυτή είναι η εικόνα σου στον κόσμο, στους εν δυνάμει πελάτες σου. Θέλεις να είναι καθαρά και όμορφα. Θέλεις ο χρήστης να νιώσει καλά μπαίνοντας εδώ και να μείνει, να ανακαλύψει τι θες να του πεις, να χαζέψει λίγο. Δεν θέλεις να μπερδεύεται, να αγχώνεται, να θέλει να φύγει γρήγορα. Φτιάξε ένα ελκυστικό site και αμέσως μειώνεις το bounce rate, δηλαδή το ποσοστό των χρηστών που ενώ επισκέπτονται τη σελίδα σου δε συνεχίζουν την πλοήγησή τους μέσα στο site σου. Επίσης, με ένα όμορφο site αυξάνεις σημαντικά την πιθανότητα να σε προσέξουν και να ασχοληθούν μαζί σου στα social media.
2. Ενδιαφέρον και δομημένο περιεχόμενο
Μπορεί να λες καταπληκτικά πράγματα στο site σου αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος που τα λες. Ξεκάθαρα, με σωστή ορθογραφία και αποτελεσματικές λέξεις-κλειδιά για να μπορούν να σε βρουν όταν σε αναζητούν στις μηχανές αναζήτησης. Ένα καλό WordPress plugin που τσεκάρει τα keywords στο περιεχόμενό σου είναι το Yoast SEO. Η δομή του site σου είναι σημαντική επίσης -να ακουλουθείται μια λογική σειρά σε αυτά που λες ώστε να μην χάνεται ο χρήστης. Μην ξεχνάς να ενημερώνεις τα στοιχεία επικοινωνίας σου σε περίπτωση που αλλάξουν -αυτό δείχνει ότι είσαι εδώ και ότι υπάρχεις.
3. Ζώνη ασφαλείας
Μήπως δεν έρχονται οι χρήστες στο site σου γιατί φοβούνται ότι δεν είναι ασφαλές; Έχεις φροντίσει να βάλεις κάποιο πιστοποιητικό ασφάλειας SSL; Αυτό αρχικά σε βοηθάει να διασφαλίσεις ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που ίσως ανταλλάσονται στο site σου κι έτσι να μην υπάρχει κίνδυνος διαρροής. Από την άλλη, η Google λατρεύει την ασφάλεια και θα αρχίσει να τιμωρεί όσους δεν τηρούν τις βασικές αρχές κρυπτογράφησης στο Ίντερνετ.
4. Υψηλές ταχύτητες
Επίσης, μέσα από τα SSL κατακτάς και το πολυπόθητο ‘https’. Και με το ‘https’ μπορείς να υποστηρίζεσαι πλέον από το εξελιγμένο πρωτόκολλο HTTP/2. Αυτό σου προσφέρει ένα σωρό προτερήματα μεταξύ των άλλων ότι βελτιώνει σημαντικά την ταχύτητα φόρτωσης της σελίδας σου.
5. Καν’το με πολλούς τρόπους
Αυξάνεις το ενδεχόμενο να δουν το περιεχόμενό σου περισσότεροι άνθρωποι όταν μπορούν να φτάσουν σε αυτό από διάφορα μέσα. Δεδομένου ότι έχεις προσέξει το site σου και έχεις τηρήσει τα παραπάνω, πες αυτά που θες χρησιμοποιώντας ποικίλους και λεπτομερείς τρόπους. Ας πούμε, δεν αρκεί να περιγράψεις με λόγια τον ομιλητή που έχεις καλέσει στο event σου. Είναι καλό να βάλεις μια φωτογραφία του μαζί με ένα μικρό βιογραφικό καθώς και Youtube links από παλιότερες ομιλίες του. Φτιάξε ένα νέο video που να προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Βάλε κουμπιά για social shares (facebook, twitter, κ.λπ) καθώς και έναν χάρτη για το πώς να έρθει κανείς στον χώρο σου. Στη συνέχεια, προώθησε το event στέλνοντας ένα καλό newsletter στα μέλη που σε ακολουθούν και φτιάξε ένα hashtag που θα προώθησεις στα social media (ίσως να σκεφτόσουν να βάλεις διαφημίσεις στο Facebook; Ίσως να μιλούσαμε για SEM -Search Engine Marketing;). Κάπως έτσι εξασφαλίζεις ότι θα δουν και θα ακούσουν το event σου όσο πιο πολλοί ενδιαφερόμενοι γίνεται.
6. Τα social media κορώνα στο κεφάλι σου
Το κεφάλαιο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τεράστιο και ατέλειωτο. Το βασικό σκεπτικό όμως είναι: “Ό,τι βλέπουν οι χρήστες και το θεωρούν καλό, τότε και οι μηχανές αναζήτησης το θεωρούν καλό”. Και το αγαπάνε. Και το κάνουν δικό τους ανεβάζοντάς το ψηλά στις αναζητήσεις. Δημιούργησε μια Google+ σελίδα -αυξάνει την εμπιστοσύνη της Google για σένα. Επικεντρώσου στα μέσα που σου ταιριάζουν και εκεί ‘παίξε μπάλα’. Στόχος σου είναι να κάνεις engage με το κοινό σου: ανέβαζε πληροφορίες για τα προϊόντα σου, με καλές φωτογραφίες και βιντεάκια. Γενικά κράτα ενημερωμένους τους λογαριασμούς σου στα social media, απάντα στα μηνύματα και δραστηριοποιήσου σε groups κοντά στο αντικείμενό σου.
ΠΗΓΗ: papaki.gr