Η Microsoft φαίνεται ότι ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους να ωθήσει τους χρήστες των Windows στο να εγκαταστήσουν την τελευταία έκδοση, τα Windows 10. Έτσι αν έχετε κάποιο σύστημα με Kaby Lake επεξεργαστή ή AMD Bristol Ridge ή AMD Ryzen, αλλά θέλετε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείται τα Windows 7 ή τα Windows 8.1, μπορείτε μεν να το κάνατε, αλλά δεν θα μπορείτε να κατεβάσετε updates.

 

Αυτό οφείλεται στο ότι η Microsoft αποφάσισε να σταματήσει να παρέχει updates για τα Windows 7 και τα Windows 8.1, όταν ο κεντρικός επεξεργαστής του συστήματος είναι Intel 7ης γενιάς (Kaby Lake), AMD 7ης γενιάς (Bristol Ridge) ή νεότερος(Ryzen), καθώς και Qualcomm 8996 ή νεότερος. Αυτό έρχεται σε συνέχεια παλαιότερης ενημέρωσης της εταιρίας ότι δεν θα παρέχει οδηγούς για νέους επεξεργαστές σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Microsoft, οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows, δεν έχουν σχεδιαστεί για χρήση με τους τελευταίους επεξεργαστές και πλέον δεν υποστηρίζονται, αν και τυπικά για τα Windows 8 η υποστήριξη σταματάει τον Ιανουάριο του 2018.

 

Οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων Windows, που χρησιμοποιούν τελευταίας γενιάς επεξεργαστές, στην προσπάθειά τους να ψάξουν για updates θα βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με ένα μήνυμα λάθους, το οποίο είτε θα τους ενημερώνει ότι δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί έρευνα για νέες αναβαθμίσεις, είτε το πιο συγκεκριμένο μήνυμα “Unsupported Hardware […] Your PC uses a processor that isn’t supported on this version of Windows and you won’t receive updates.”.

 

Είναι φανερό λοιπόν ότι οποιαδήποτε σκέψη για αναβάθμιση στους τελευταίους Kaby Lake ή Ryzen, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και το επιπλέον κόστος των Windows 10. Εκτός και αν τελικά ήρθε ο καιρός να κοιτάξουμε (ξανά) προς το Linux.