Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου F8 που διοργανώνει κάθε χρόνο η Facebook έκρυβε ακόμη πιο εντυπωσιακές εξαγγελίες από την εταιρεία, η οποία αποδεικνύει ότι δεν έχει σκοπό να περιορίσει τις δραστηριότητες της απλά στο κοινωνικό δίκτυο και την εικονική/επαυξημένη πραγματικότητα. Αντιθέτως, υπάρχουν ήδη ομάδες στη Facebook που ασχολούνται με την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών, όπως η δυνατότητα να πληκτρολογείς με τη σκέψη και να ακούς με το δέρμα!

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια σχετική επίδειξη όπου μία μηχανικός επαναλάμβανε απλές λέξεις που έστελνε ένα smartphone σε έναν ειδικό αισθητήρα τοποθετημένο στο μανίκι της. Οι λέξεις ήταν μεν απλές (blue, cube κλπ.), αλλά η μηχανικός τις “ένοιωθε” με τη μορφή δονήσεων στο δέρμα της χωρίς να ειπωθεί ποτέ καμία. Ο απώτερος στόχος είναι να εξελιχθεί η τεχνολογία σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποιος να “σκέφτεται στα Κινέζικα” και ο συνομιλητής τους “να νοιώθει στα Ισπανικά”!

Στη συνέχεια ανέλαβε δράση η Regina Duga, πρώην επικεφαλής του τμήματος Google ATAP, η οποία παρουσίασε ένα εξίσου τρελό project που μελλοντικά θα επιτρέψει στον άνθρωπο να πληκτρολογεί έως και 100 λέξεις κάθε λεπτό χρησιμοποιώντας απλά το μυαλό του. Επάνω στο συγκεκριμένο project εργάζονται περισσότεροι από 60 επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι αναπτύσσουν ένα σύστημα επικοινωνίας εγκεφάλου-με-υπολογιστή με ειδικούς αισθητήρες (όχι εμφυτεύματα) και τη βοήθεια τεχνολογιών machine learning και optical imaging.

Όπως δήλωσε ο Mark Zuckerberg,

Τρομερά ενδιαφέροντα όλα αυτά, αλλά σίγουρα απέχουμε αρκετά από την πραγματική υλοποίηση τους.