Αν αγοράσατε ένα νέο PC με Windows προεγκατεστημένα τα τελευταία χρόνια (Windows 10, ή Windows 8), ίσως παρατηρήσατε μερικές αλλαγές στο εξωτερικό της συσκευής.

Η μεγαλύτερη εμφανής αλλαγή είναι η απουσία του κλειδιού προϊόντος, το οποίο υπήρχε στο ολογραφημένο αυτοκόλλητο Certificate of Authenticity (COA) σε υπολογιστές που είχαν προ-εγκατεστημένο το Windows 7 ή παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού της Microsoft.

Από τα Windows 8 και μετά, οι πληροφορίες αυτές δεν βρίσκονται πλέον στο COA, αλλά είναι ενσωματωμένες στο BIOS. Έτσι αν μετά από format εγκαταστήσετε ξανά την ίδια έκδοση των Windows που συνόδευε τον υπολογιστή σας, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί αυτόματα.

Εάν παρόλα αυτά θέλετε να καταγράψετε αυτό το κλειδί προϊόντος του λειτουργικού σας, είναι αρκετά εύκολο να το κάνετε.

Ανοίξτε ένα παράθυρο του PowerShell και τρέξτε την παρακάτω εντολή:

Αν δεν δείτε κάτι να εμφανίζεται, σημαίνει ότι το σύστημά σας δεν περιλαμβάνει το κλειδί των Windows στο BIOS, όπως συμβαίνει συχνά με τους οικιακούς υπολογιστές, τις συσκευές που χρησιμοποιούν το OEM System Builder ή εκείνες που είχαν πωληθεί αρχικά με μια άδεια του Windows 10.

Οι διαχειριστές δικτύου που διαχειρίζονται άδειες χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες διαχείρισης κλειδιών μπορούν να έχουν πληροφορίες για τους υπολογιστές που βρίσκονται στο δίκτυο τους χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό σύνολο επιλογών για την ίδια εντολή του PowerShell.

Για να δείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της άδειας χρήσης ενός μηχανήματος, χρησιμοποιήστε την παρακάτω εντολή:

(Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπεριλάβει τον αστερίσκο που υπάρχει στο τέλος αυτής της εντολής.)

Για να αποθηκεύσετε το κλειδί, κάντε κλικ στο παράθυρο PowerShell, σύρετε το δείκτη του ποντικιού σε ολόκληρο το κλειδί των 25 χαρακτήρων και στη συνέχεια κάντε δεξί κλικ.

Παρόλο που δεν θα δείτε να ανοίγει κάποιο παράθυρο διαλόγου, οι χαρακτήρες που επιλέξατε έχουν αντιγραφεί ήδη στο Πρόχειρο. Επικολλήστε το κλειδί σε ένα αρχείο κειμένου και αποθηκεύστε το σε ασφαλές μέρος.