Όπως όλοι γνωρίζετε οι περισσότεροι ασύρματοι δρομολογητές είναι εξοπλισμένοι με μια σειρά από λυχνίες LED που υποδεικνύουν τη συνδεσιμότητα του δικτύου, τη δραστηριότητα στο Internet, την ποιότητα της σύνδεσης κ.ο.κ. Κάτι που σίγουρα όμως δεν γνωρίζετε, είναι ότι πέραν των ενδείξεων που προσφέρουν, τα LEDs αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από επιτιθέμενους για τη διαρροή ευαίσθητων δεδομένων από τον υπολογιστή σας.
To συγκεκριμένο σενάριο επίθεσης παρουσιάστηκε από μια ομάδα ερευνητών του Cyber Security Research Center του Πανεπιστημίου Ben-Gurion στο Ισραήλ. Πρόκειται για την ίδια ομάδα ερευνητών ασφάλειας που στο παρελθόν είχε παρουσιάσει και άλλες τεχνικές υποκλοπής δεδομένων, αξιοποιώντας LED σκληρών δίσκων, ακουστικά, χτυπήματα πηνίων και άλλες μοναδικές μεθόδους.
Η ομάδα κατασκεύασε ένα proof-of-concept malware με την ονομασία xLED, αποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να παραβιαστεί ένας δρομολογητής. Αυτό που κάνει το xLED είναι να κατασκοπεύει και να υποκλέπτει τα δεδομένα που μεταδίδονται από και προς έναν ασύρματο δρομολογητή, και στη συνέχεια να τα μετατρέπει σε δυαδική μορφή.
Αυτά τα δυαδικά ψηφία κωδικοποιούνται και μεταδίδονται σαν σήματα (με το αναβόσβησμα των LEDs) σε έναν κοντινό δέκτη. Τα σήματα καταγράφονται στη συνέχεια από τους επιτιθέμενους, με διάφορους τύπους απομακρυσμένων καμερών και οπτικών αισθητήρων.
Υπάρχουν αρκετοί εναλλακτικοί τρόποι για τη λήψη των δυαδικών δεδομένων. Εκτός από κάποιον ‘κατάσκοπο’ που θα έχει άμεση οπτική επαφή με το router, τα φώτα που αναβοσβήνουν μπορούν να ληφθούν από μια κάμερα ασφαλείας, ένα αεροπλάνο εξοπλισμένο με συσκευή ελέγχου ή οποιαδήποτε άλλη συσκευή εγγραφής που έχει καθαρή οπτική επαφή με τον ευπαθή δρομολογητή.
Και ενώ όλοι θα συμφωνήσουμε πως πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα ιδέα, αρκετοί από εσάς ίσως αναρωτηθούν και κατά πόσο έχει πρακτική εφαρμογή. Ένα πράγμα θα πρέπει να θυμάστε μόνο: Ο συγκεκριμένος τύπος επίθεσης απαιτεί την παραβίαση ενός δρομολογητή, οπότε εάν ένα router γίνει hacked, υπάρχουν σαφώς και άλλοι τρόποι υποκλοπής δεδομένων που είναι ευκολότεροι από την καταγραφή των σημάτων των LED. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα επιτυχούς επίθεσης και μια ακόμη υπενθύμιση ότι δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε την ασφάλεια δεδομένη.